top of page

Vi skal gøre op med alderismen!

Opdateret: 16. mar. 2021

Alderisme bringer menneskers sundhed i fare og sænker livskvaliteten.

Af Carsten Borup A3


Undersøgelser viser igen og igen at vi har mange fordomme og stereotype forestillinger om alder. Fordomme som vi spejler os selv i og som er ødelæggende for at vi får et godt liv, når vi bliver ældre.

At man har gråt hår og rynker er på ingen måde ensbetydende med at man er døv, har andre fysiske skavanker eller at ens mentale evner er svækkede.

Vi skal måske tænke på visdom, velinformeret og indsigtsfuld i stedet for sygdom, glemsomhed og død for at undgå at sætte både os selv og andre i bås alene baseret på en stereotyp forestilling om alder.

Sandheden er at vores levealder bliver stadig længere og at vores generelle sundhedstilstand til stadighed forbedres.

Hvis vi som ældre adopterer negative opfattelser af alder om os selv kan det føre til, at vi undlader at få og deltage i spændende og stimulerende oplevelser og i sundhedsopbyggende aktiviteter, undladelser som kan føre til dårligere helbred og mindre social omgang med andre.

Vi ved også at positive holdninger og attituder om alder og ældre gør, at ældre bliver mere aktive og deltagende, er mentalt mere vitale og sundere.


Medierne videregiver ganske ofte et billede af ældre som afhængige, hjælpeløse, uproduktive og krævende, medens sandheden generelt er den, at ældre er selvforsørgede, middelklasse forbrugere med flere aktiver end de fleste yngre mennesker og så har de både tid og talent til at være aktive i samfundet.


Hvis vi holder fast i vigtigheden af at ændre synet på alder og at arbejde os henimod at afskaffe alderismen, så er der stor glæde og livskvalitet at hente også for fremtidens ældre, der dog først får en folkepension, når de er over de 70 år.
81 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page